Училища, от мрежата на "Всеки ученик ще бъде отличник" отбелязаха Василица

Василица е най – големия ромски празник, който по традиция беше отбелязан в училища от мрежата на Център „Амалипе“. Представителна група от ОУ „ Св. Климент Охридски“ – с. Буковлък, обл. Плевен поднесоха своя поздрав към академичния състав на Педагогически колеж – гр. Плевен, филиал на ВТУ. Всяка година деца и учители от Средно училище „Иван Вазов“ – гр. Вършец подготвят vas1тържествен концерт, който е мост на междукултурния диалог и начин да се почетат традициите в ромския и българския фолклор. В рамките на три учебни седмици децата от различните класове и групи за занимания по интереси пресъздаваха моменти от съкровищницата на българските и ромски приказки. Изготвяха презентации и речеви стратегии за представянето си, двуезични флайери, наричания и пожелания.

Учениците се запознаха и с творчеството на Усин Керим,  Джанго Райнхард, Боб Хоскинс. Придобитите знания имаха възможност да демонстрират пред многобройната публика в актовата зала на училището в състезанието „Ромски морски шах“, където се представиха екипите на знаещите, изследователите и иноваторите.

Традиционният конкурс за най-красиво ромско момиче беше проведен онлайн чрез гласуване във фейсбук, организиран от доброволките Ванеса Апостолова и Люси Йонина. Вотът на публиката определи за „Мис Зимна прелест“ 2019 деветокласничката Памела Василева с подгласнички Натали Емилова и Ванеса Митова. Училищното ръководство определи и новата „Мис Василица“ – приз, който се връчва за високи учебни постижения и заслужено отиде при Дафина Руменова. Нейното послание „Търсейки  отговорите в корените си, човек лесно намира пътя към бъдещето...“  й спечели класиране в международен конкурс на  Let’s humanize „Другарски истории“.

vas2Възпитаници на Основно училище “Отец Пасий“ с. Борован сурвакаха в община Борован по случай Василица. Ученици от група с факултативни учебни часове по фолклор на етносите –ромски фолклор с ръководител Ива Гачовска, поздравиха служителите на община Борован по случай ромската нова година.

Участниците от фолклорните часове на етносите, сурвакаха за здраве и берекет, а също така показаха автентични ромски песни и танци изучавани по време на своите занимания, с което показаха, своята толерантност и взаимно уважение между различните етноси.

За  традициите, запазили се през годините пред учениците  от „Фолклор на етносите – Ромски фолклор“  в ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Замфирово  разказаха родители. А в с. Девене , с. Малорад, с. Краводер, с. Галиче, гр. Ябланица, гр. Дунавци и гр. Брусарци  представителни училищни групи гостуваха на ромскиvas3 семейства, в които  децата бяха посрещнати с богатата софра от сарми, печена гъска, баница с пара, и погача. За гостуването имаше специално изработени сурвачки с които  децата наричаха за здраве и късмет през Новата година. „Бахтало тумаро Васили!“ отвръщаха гостоприемните домакини и vas4даряваха с парички и лакомства.

В работилници за приготвяне на традиционни ястия, изработване на сурвачки и съставяне на колажи от снимки, изобразяващи типичните храни свързани с празника, придружени с текст описващ символиката и значението им, организиран от Младежки информационен център – гр. Враца се включиха Обединено училище „ Христо Ботев“ – с. Баница и Обединено училище „Св. Климент Охридски“ – с. Тишевица. Наред с работилниците бе проведен и конкурс за питки, баници и др. ястия присъстващи на празничната вечеря.

Ученици от първи до трети клас от СУ „Трайко Симеонов“ в Шуменvas5 гостуваха в община Шумен по повод празника Василица – ромската Нова година. Те сурвакаха за здраве кмета Любомир Христов и пожелаха на целия екип на общинската администрация успешна 2019-та година. Малките сурвакари, облечени в народни носии, бяха подготвили празнична програма, в която пресъздадоха традиции и обичаи за Василица. Те разказаха легендата за куция Банго Васил, представиха типични ромски танци и завършиха с българско хоро. В края на тържеството кметът подари на малчуганите торбички с лакомства и книгата на Екзюпери „Малкият принц“. По-късно децата гостуваха в Областна администрация. И там те пресъздадоха обичая Василица с характерните наричания, песни и танци.  От заместник-областните управители Петко Шаренков и Ширин Вели малките сурвакари получиха по традиция торбички с лакомства. В НУ „Васил Левски“ гр. Омуртаг учениците от СИП "Фолклор на етносите" представиха изпълнения по случай Василица. Те разказаха за празника, за обичаите, свързани с него, пяха и танцуваха. По този начин в училището се отбелязват празници и обичаи на различните етноси. "Единни в многообразието" - това е водещата идея в дейността на групата.

vas7Сурвакари от основното училище в с. Мадара наричаха за здраве местния кмет. Пожелаха на всички мир, берекет и изобилие през новата година. Учениците от НУ "Михаил Куманов"  - гр. Пещера също се присъединиха към отбелязването на Василица и посетиха Община Пещера, като изпълниха ритуала в присъствието на кмета г-н Николай Зайчев, зам-кмета г-жа Зехра Алиш и секретаря на общината г-н Борис Фолев и им пожелаха щастие и късмет.

vas8Учениците от втори  клас на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"гр. Сеново с ръководител на групата по "Фолклор на етносите" г-жа Иванка Гройчева и с активното съдействие на образователния медиатор в училище Биргюл Мустафа, тържествено отбелязаха Ромската Нова година - Банго Васили. Учениците представиха ромските обичаи, поздравиха учителите и Директора на училището - г-жа Р.Стоева, сурвакаха за здраве и късмет, успехи и благоденствие.  

Ученици от ОУСв.св.Кирил и Методий" с.Старо Оряхово поздравиха г-жа Красимира Анастасова - кмет на община Долни чифлик,

ОУ „Христо Ботев“ с. Зидарово поднесоха своите поздрави по поводvas Василица в  РУО – гр. Бургас и депутатката Ася Пеева в Поморие, която освен богатата почерпка и подаръци им направи културно историческа екскурзия в града. Учениците на ОУ „Христо Ботев“ с. Самуилово  наричаха за здраве и берекет кмета на селото, както и експертите в  РУО -  гр. Сливен. А групите по „Фолклор на етносите – Ромски фолклор“  подготвиха и представиха празнична програма за своите връстници в училище. Под мотото  „Сотиря търси талант“  учениците от местното училище  отбелязаха тържествено Василица, а представителна група отправи специален поздрав към кмета на селото. Групи от СУ „Г. С. Раковски“ -  гр. Котел, СУ „Неофит Рилски“ -  гр. Твърдица и  ОУ „ Никола Прокопиев“ -  с. Сборище изготвиха празнична програма и също поздравиха местната управа.

По същия повод бяха приети радушно и учениците от ОУ " Св.св.Кирил и Методий " - с. Ст.Оряхово-ФУЧ „Фолклор на етносите – ромски фолколор“ от Красимира Анастасова- кмет на Община Долен чифлик,  общинските служители и от местния бизнесмен Ерол Емилов.

На 11.01.2019 г. третокласниците от ОУ „Цанко Церковски“ – с. Средище, които изучават „Фолклор на етносите – ромски фолклор” в часовете за допълнителна подготовка, разиграха обичаяvas9 „Построяване на кьопри – мост от пари” в училището  и споделиха лични впечатления от посрещането на Василица в домовете си.  Учениците на основното училище споделиха ромския обичай, в който  гостите задължително носят в торбички или в джобовете си житни, просени, оризови и царевични зърна, които разхвърлят из стаите, за да се роди от всичко по много през Новата година. Пожелаха си 2019 г. да бъде мирна, здрава и берекетна. На 14.01.2019 г. всеки клас в училището посрещна усмихнатите шестокласнички на училището, които с наричания за здраве, късмет и плодородие поздравиха съучениците си, учителите и директорът на своето училище.

vas10Учениците от  Обединено  училище  Добри Войников  отпразнуваха Василица – ромската Нова година с весело междучасие. Четвъртокласниците, които  работят по проект Приказно пътешествие  към ЦОИДУЕМ  подготвиха и направиха постановката на вечерта  в ромското семейство за посрещането на  Василица, а учениците в клубовете по танци и театър допринесоха за празничното настроение с танци и забавление.  

В ОУ "Васил Левски"- с. Хитово празникът "Василица-ромската Новаvas11 година" бе отбелязан  от групата, изучаваща  "Фолклор на етносите- ромски фолклор". На децата им беше интересно да чуят от своя преподавател за начина, по който посрещат този празник ромите в България. Учениците разказваха как те са узнали от своите баби и дядовци за празника, тъй като в днешно време почти няма традиция да посрещат в семействата си  Ромската Нова година.

Възпитаниците на ОУ,,Васил Левски" -  с. Преселенци отбелязаха празника Василица,  като сурвакаха децата и леля Севда от детска градина в с.Василево, като заричаха за здраве и берекет. Учениците разказаха легендите за Банго Василий, но и споделиха радостта с отсрещния.

 

vas12Учениците от ОУ „Климент Охридски“ с. Смолница, общ. Добричка заедно с образователния медиатор – Невин Мустафа отбелязаха “Василица“- ромската Нова година. Медиаторът към училището допринесе за празничната обстановка с химна на ромите „Джекем, джелем“ , а учениците от клуб „Фолклор и традиции” разказаха на всички за символите и традициите на ромите. На събитието учениците споделиха  легендите и приказките  за Банго Васил- „Свети Василий застъпник”, „Предание за овчаря Банко Василий„ и ”Василица”. Бе направена и постановка  за Банго Василий  с ученици от клуба и се отправиха  поздрави към всички ученици и присъстващи с танц.