За добрите изключения и сбъднатите мечти

berkI ОУ "Н.Вапцаров", гр. Берковица е номинирано за годишните награди за архитектура WhATA Awards с новооткрития си център по предприемачество. Наградата е в категория "Нормалност на годината- малките добри изключения, които се надяваме да станат норма". И в това нямаше да има нищо необичайно, ако училището не се намира в малко градче в един най – бедните райони на Европейския съюз.

В началото на учебната година 1300 ученика прекрачват прага на деветте общински училища в Община Берковица, сред тях е и Първо Основно училище „Никола Й. Вапцаров“, в което се обучават близо 150 деца от първи до седми клас. Празничен водосвет, богата художествена програма и препълнен училищен двор с деца, родители и гости. А за най – малките има и специален подарък – книжка с послание, подписана лично от общинския кмет инж. Милчо Доцов.

Запазвайки дългогодишната традиция всичко случващо се да бъдеberk1 съгласувано и реализирано заедно с родителската общност още първите дни се провежда обща родителска среща, на която присъстващите са запознати с актуализирания Правилник за вътрешния ред на училището, новия график за организацията на учебния ден, разписанието на часовете и Плана на училището. Ръководството на училището прави подробен отчет на дейностите по петте проекта по програма „Еразъм +“, стартирали през предходната учебна година. Отчитат се дейности и резултати и по проект „Всеки ученик ще бъде отличник“ / Център „ Амалипе“, Тръст за социална алтернатива/, „Образованието в подкрепа на приобщаването, многообразието и активното гражданство“ / Община Берковица, ОП НОИР/, „Твоят час“ – фаза 2 / МОН, ОП НОИР/. С гордост са съобщени данните от националното външно оценяване на 7 клас, които нареждат училището веднага след езиковата и природоматематическата гимназия от областния център. Срещата е повод да бъде и отправена покана за една сбъдната мечта на педагогическия екип, ръководен от Катя Василева.

Денят не е избран случайно – 5 октомври. Денят, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на учителя в знак на любов и признателност към онези променили за добро неговия живот. Точно в 11.00 часа тържествено се открива най – новата придобивка и гордост на Първо ОУ „ Н. Й. Вапцаров“ – Център по природни науки и предприемачество. Сбъдната мечта след няколкогодишни усилия на училищното ръководство, берковската общественост и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ и Община Берковица. Центърът разполага с най-новите и модерни компютърни технологии, лабораторен остров, аквариум, терариум, кътове за отдих и дава възможност на берковските деца да учат в нов тип учебна среда, снабдена с най-модерните технологии в областта на образованието. На учениците се предоставя възможността да задълбочат знанията и интересите си в различни области. Учебният център не само улеснява възприемането на материала и показва връзката на учебните предмети с истинския свят, обогатява децата със знания на един по-всеобхватен и аналитичен подход, който да прилагат във всичко, с което решат да се занимават. Претворена е цялата учебна среда със сгъваеми маси, вградени шкафове, интерактивни дъски, таблети за всеки ученик и стени върху които рисуването е позволено, защото са покрити с „вълшебна боя“.

berk3Откриването на модерния център е пример за смелите мечти, за огромните усилия и вярата на ученици, учители, родители и дарители, че добрите изключения могат да станат норма. Броени месеци след официалното си откриване Център по природни науки и предприемачество е любимо място на учениците, както и място за провеждане на образователни форуми. А първото официално признаване за архитектурния шедьовър дело на арх. Мария Стайнова и арх. Виолетка Славчева – автори на проекта, е номинацията на WhATA Awards за годишни награди за успехи на българската архитектура в категория "Нормалност на годината- малките добри изключения, които се надяваме да станат норма"/ https://whata.org/awards/2018-nominees/ .

Ние, екипа на „ Център Амалипе“ дадохме своя глас за сбъдната мечта на Първо Основно училище „ Н. Й. Вапцаров“ – гр. Берковица – дългогодишен партньор и част от училищната мрежа по проект „ Всеки ученик ще бъде отличник“, защото вярваме, че това може да бъде сбъдната мечта на всяко едно училище!

                                                                                                                          Йонка Данова