Мисията възможна: съвместно обучение за родители и учители от Община Габрово

gab2В дните 16 и 17 ноември 2018г., в комплекс „Бряста“, край гр. Велико Търново, Център „Амалипе“ съвместно с Община Габрово реализираха предизвикателството родителско-учителска среща, в която се включиха над 50 участници. То даде възможност родителите и учителите да прекарат заедно два дни извън стандартната си среда, да се опознаят и да погледнат едни към други отвъд стереотипите, които всеки има. Обучението се проведе в изпълнение на Проект “Създаване на модел за пълна десегрегация и превенция на вторичната сегрегация в гр. Габрово”, финансиран от ЦОИДУЕМ.

Предизвикателството, което се случи в рамките на два дни, беше предизвикателство за всички – както за екипа от Център Амалипе, който организира обучението, така и за родители и преподаватели. Постепенно обаче ледовете бяха разчупени, учители, родители и представители на общината заедно създадоха правилата за работата си и дискутираха какво е за всеки идеалното училище. Оказа се, че голяма част от училищата в Община Габрово под една или друга форма прилагат модели методи, които могат да направят училището желана територия. В края на сесията всеки от участниците в групата си тръгна обогатен поне с още няколко идеи какво може да се промgab3ени, за да се чувстват децата по-добре. Оказа се, също така, че учители и родители се представят едни и същи неща и те могат да бъдат обобщени с няколко думи: доверие, интерес, мотивация за учене, успех. За първи път учители и родители работиха като партньори и открито споделяха от какаво са доволни и с какви проблеми се сблъскват. Повечето от родителите споделиха удовлетвореността си от начина, по който децата им са били приети в новите училища, споделиха и притесненията си как ще наваксат с пропуските в образованието си, как ще издържат успешно националното външно оценяване и др. Не навсякъде обаче този процес протича с взаимно разбиране и затова е необходимо всички заинтересовани страни да вложат всички усилия, за да постигнат най-трудното – промяната на нагласите.

За родителите подобна среща също беше ново изживяване. Тя обаче ги мотивира и събуди в тях желание подобни срещи да продължат и периодично родителската група да се събира в Габрово, за да обсъждат проблемите, които ги вълнуват, образованието на децата, а и понякога – просто да си поговорят. Определена беше и дата за първата такава среща през декември.

gab1За да могат обаче родителите пълноценно да се включат в срещата, доброволците на Център Амалипе се погрижиха през двата дни на обучението да организират паралелна среща с децата. И така нашата детска група също имаше важни сесии – рисуваха, създаваха, говориха си за мечтите, за това, кой какво иска да постигне.

Така неусетно срещата стигна до своя края. Тя обаче приключи с обещанието за още много такива. И най-важното – показа, че мисията е успешна ако загърбим стереотипите си и погледнем с отворено сърце на човека срещу нас, ако родители, учители, институции седнат заедно около масата, като партньори, обединени от една кауза – по-доброто образование и бъдеще за децата ни.

Идеята за проекта възникна след като в края на учебната 2017/2018 г. Общински съвет Габрово прие решение за закриването на вторично сегрегираното училище „Цанко Дюстабанов“, което беше потвърдено със заповед от Министъра на образованието Красимир Вълчев. От началото на новата учебна година, децата от закритото училище са разпределени и се обучават във всички останали училища, които обучават в основна степен, в гр. Габрово.

От самото началото на процеса, Център Амалипе е партньор на Община Габрово, за да могат родителите също да бъдат спечелени за каузата, която ще даде най-добро бъдеще на техните деца. Център Амалипе подпомага и всички включени институции, за да се постигне по-лесната адаптация на децата в приемащите училища, да могат те да преодолеят натрупаните знаниеви дефиците и постепенно да достигнат нивото на своите съученици. Именно за да подкрепи този процес Община Габрово кандидатства и към ЦОИДУЕМ. Целта на проекта е да създаде комплексен модел, който да адресира всички проблеми, с които се сблъсква процесът на десегрегация след фактическото затваряне на едно

images

сегрегирано училище, така че да се постигне пълна социализация и адаптация на учениците, ангажиранена родителите, преодоляване на негативните стереотипи от страна на родители и учителите от приемащите училища, обществени нагласи и предотвратяване на вторична сегрегация.