Български директори черпиха опит от свои балкански колеги

Neli1В периода 26 – 29 април 2017 г. Център „ Амалипе“ организира пътуващ семинар за директори на училища, работещи по проект „ Всеки ученик ще бъде отличник“, финансиран от ТСА.  Целта беше да се наблюдават добри практики в сферата на образователната интеграция в Р Сърбия, Р Хърватска и Р Словения.

В първия ден групата от четиридесет директора посетиха Основно училище „ Христо Ботев“ в гр. Димитровград / Цариброд/, Р Сърбия.  Директорът Катерина Симеонова посрещна с „ Добре дошли!“ своите колеги в училищната библиотека. И сред стотиците книги на български автори разказа за историята на 148 – годишното училище, за символите, за учебния процес и активното сътрудничество с неправителствени организации и държавни институции от Р България. След като отговори изчерпателно на многобройните въпроси, г-жа Симеонова придружи групата, показвайки всяко едно кътче от училищната сграда – класните стаи, Neli2компютърните кабинети, лабораториите, спортния салон и не пропусна многократно да подчертае, че голяма част от педагозите в училището са възпитаници на ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий“.  В края на работното посещение г-жа Симеонова получи специално приготвени дарове от български ученици, както и покана от представителите на Център „ Амалипе“ -  г-жа Николова и г-жа Данова за участие в традиционната научно – практическа конференция, която организацията провежда съвместно с Великотърновския университет.

В късния следобед групата пристигна в Загреб  - един от най-пленителните и магнетични градове, столица на Р Хърватия.  Близостта на хотела до централната част на града даде възможност  за прекрасна разходка из големите градски площади и истинска наслада сред красивите паркове. А за феновете на футбола  и удоволствие от величието на стадион „Динамо“.

Вторият ден от пътуващия семинар на българската група започна с предварително планирана работна сесия, в която участие взеха местни неправителствени организации и директори от училища в Р България и Р Хърватия.

Neli3

Първата работна сесия завърши с посещение и наблюдение на учебен процес в Горноградска гимназия. Училището е едно от най – елитните в хърватската столица. Намира се в почти двеста годишна сграда, която е съхранила по уникален начин   богатата история на школото. В ботаническия музей може да се видят дори  хербаризирани растителни видове от преди 150 години. Освен със съхранена историческа памет гимназията  има и модерно обзаведени кабинети и лаборатории, а педагогическия екип е млад и амбициозен. Директорът с гордост сподели, че всички възпитаници продължават своето образование в европейски университети, което е гарант за качеството на образованието. Интерес предизвика акцентирането на ролята на училищния психолог. В училището работят трима психолози, като техния ангажимент не е свързан само разрешаването на конфликти, а и с емоционални състояния в различните възрасти, междуличностните отношения родител – учител, учител – дете, ученик – ученик.  Педагогическите координатори  към Център „ Амалипе“  - г-жа Данова и г-жа Николова проведоха и кратък работен разговор с ръководството на училището, като отправиха покана за участие в педагогическата конференция в началото на м. юли с цел по широко популяризиране на работещ модел в учебно – възпитателната работа в мултиетническа среда. За гостоприемните домакини отново имаше  подаръци, изработени от сръчни ръце на български ученици, както и сувенир от старопрестолната столица.

Местонахождението на Горноградската гимназия  в най – старата част на хърватската столица даде възможност на българската делегация от училищни директори да разгледат прекрасната църква „ Св.Марк“, президенската резиденция, Хърватския събор / еднокамерен законодателен орган/, както и множеството галерии и музей.

След прекрасната работа и емоционалните преживявания в Загреб групата отпътува за Р Словения, на чиято територия се намира една от най – дългите пещери / 21 км./, истински  природен шедьовър – пещерата Пристойна. Повече от 200 години тя е един от най – посещаваните туристически обекти. Настанени в подземно влакче участниците в пътуващия семинар успяха  да се насладят на многообразие от пещерни образования с отличаващия сталгмит Брилиант.Атрактивното осветление допълнително засилваше усещането за величието на природата. Част от маршрута включваше разходка по изградените бетонни мостове. Това даде възможност  да се види отблизо най – голямото пешерно земноводно – протеят / човешка рибка/, поставен в специален аквариум. Малко преди излизане от Пристойна се откри фантастична гледка – огромна пропаст в която буйно се носеше река Пивка.

Късно вечерта групата пристигна в Любляна.

Третият ден от пътуващия семинар на българската делегация започна с Neli4предварително планирана работна сесия, в която участие взеха местни неправителствени организации и директори от училища в Р България и Р Словения. Лошото време не попрече на любезните домакини да ни представят и словенската столица  в пълния си блясък. С интерес бяха разгледани францисканската църква „ Благовещение“, Люблянския замък,  именитите „ Трите моста“  и да се отпие глътка кафе на крайбрежната алея на Любляница.

В късния следобед групата отпътува за Карловац, където се запознахме с учебно – възпитателния процес в професионална промишлена  гимназия.

Четиридневният пътуващ семинар завърши с посещение на Национален парк Плитвички езера, включен в списъка на ЮНЕСКО преди близо 40 години. Паркът покрива територия от около 300 кв.км., а неговите  16 езера около 8 км..

Пътуващият семинар в съседни на България страни показа, че не само може да споделяме своя опит, а и да черпим такъв в различни етапи на образователната система. Очакваме нашите нови приятели от Р Сърбия, Р Хърватска и Р Словения да се отзоват на поканата и участват в V – та Национална научно – практическа конференция, която Център „ Амалипе“ и ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий“ организират през м. юли.

Благодарим на всички директори на училища, работещи по проект „ Всеки ученик ще бъде отличник“, които се включиха в пътуващия семинар! Благодарим за доверието, за активното участие, за миговете на заедност!

Neli5

logo TSAТръст за социална алтернатива (ТСА) е неправителствена организация, чиято мисия е да се прекъсне порочния кръг на бедността чрез насърчаване на възможности, които помагат на най-непривилегированите граждани на България да постигнат образователен и икономически успех. ТСА подкрепя програми, които със своите почтеност, потенциал за разрастване и прозрачност спомагат за подобряване благосъстоянието на най-бедните хора в България, със специален фокус върху  ромите.